Arcplasztika Serdev módszerrel

Fonalmódszerek az arcplasztikában

Az utóbbi évtizedben megnőtt az igény a nagy heroikus arcplasztikák helyett kisebb, de mégis hatékony beavatkozások elvégzésére. A kevésbé invazív eljárások közt itt megemlíthető a lézeres arcfiatalítás, vagy a különböző kémiai és fizikai hámlasztás.

 

A kevésbé invasív, úgy nevezett minimál invazív eljárások közé verekedte be magát a fonal módszer. Segítségével gyorsan, ambulánsan, helyi érzéstelenítésben lehet a beavatkozást elvégezni, kisebb megterhelés és rövidebb műtét utáni regenerációs időt igényel.
Az első fonal a Sulimanidze által felfedezett Aptos szál volt, melyet hamarosan az aranyszál követett. Mindkét módszer ma is használatos. Jellemzőjük, hogy a nem felszívódó fonal a bőrön hatol át, a mélyebb szöveteket keresztezi és ismét a bőrön keresztül hagyja el a szervezetet. Az áthúzás után a bőrből kiálló részeket a sebész levágja. Hatása nem váltotta be a várható elvárást, néhány hónaptól 1 évig terjed. Az aranyszálról leírták, hogy környezetével kémiai reakcióba lép, s aki erre érzékeny, annál gyulladást okozhat.

Serdev bolgár plasztikai sebész továbbfejlesztette ezt a módszert. Az eltérés a korábbi módszerektől a következő: részben felszívódó fonalakat használ, s a fonalakat a mélybe viszi, s ezért csak az arc bizonyos pontjain használja. Ez a mélybe vitel azt is jelenti, hogy a fonalat a csonthártyához rögzíti, s a felette lévő SMAS réteget varrja le. Ezáltal nem csak a bőrt feszíti meg, hanem azt a réteget is, amelyet mi az arcplasztikánál szintén meghúzunk, hogy tartós eredményt kapjunk. A beavatkozás hatása a korábbi fonalmódszerekhez képest jóval hosszabb.
A beavatkozás ambuláns, általában helyi érzéstelenítésben végezhető.